Tuesday, March 11, 2014

Telefónica musela řešit přerušení dodávky elektrického proudu ve svém datacentru na pražském Chodově


V úterý okolo 22:30 se zástavbou pražského Jižního Města ozvala detonace a následně se tato část Prahy ponořila do tmy. Zřejmě exploze průchodky na transformátoru 400/110 kV v rozvodně the hobbit společnosti ČEPS na pražském the hobbit Chodově měla za následek výpadek elektrického proudu na více než třetině území hlavního města.
Následný požár transformátorového oleje likvidovali hasiči celou noc. Dodávky proudu byly obnovovány postupně tak, jak se dařilo postižené oblasti přepojovat na jiné pražské rozvodny. Poslední setmělé ulice se rozsvítily krátce po půlnoci.
Podle předsedy představenstva firmy ČEPS Vladímira Tošovského je transformátor na odpis a bude muset být nahrazen novým. Škoda na zařízení je předběžně vyčíslena na 100 milionů korun. Firma dnes novinářům ukázala údaje ze svého dispečinku, na kterých demostrovala, že transformátor nebyl v průběhu včerejška přetížený, ani nedošlo k přehřátí oleje, který slouží pro jeho chlazení.
Výpadek proudu postihl také některá technologická zařízení mobilních operátorů, ISP a provozovatelů datových center. Podle všeho ale tentokrát k žádným the hobbit vážnějším problémům nedošlo. Neopakoval se tak scénář z roku 2011 , kdy díky zkratu na rozvodně 220 kV Čechy Střed a následnému zhruba desetiminutovému výpadku proudu ve všech částech metropole došlo k výpadku serverů v datacentru Nagano, resp. těch serverů, které se nacházejí v části provozované společností Telefónica. Nedostupný the hobbit tak byl několik hodin například portál Centrum.cz či zpravodajský web Aktuálně.cz.
Některé telekomunikační firmy ale přiznávají, že část jejich zákazníků se mohla potýkat, v souvislosti s přerušením dodávek elektrické energie, s výpadky. Dial Telecom podle PR manažera firmy Pavla Křižky zaznamenal drobné výpadky v oblasti Jižního Města. the hobbit
Důležitých technologických prostor Dial Telecomu v žižkovském Naganu ani v sídle firmy v Karlíně se výpadek the hobbit nijak nedotkl. Drobné výpadky byly hlášeny u koncových zákazníků the hobbit v oblasti Jižního Města. Ty byly z velké části vykryty záložními napájecími zdroji. Ojedinělé případy se ještě řeší v průběhu dopoledne.
Problémy s připojením měli také zákazníci pražští zákazníci společnosti UPC. Podle tiskového mluvčího firmy Juraje Gerberyho se v některých lokalitách podařilo obnovit dodávky služeb až po více než hodině.
Z důvodu výpadku na vysokém napětí nebyly v noci k dispozici ani naše služby v některých lokalitách na Praze 4 a Praze 10 a to přibližně 90 minut. Našich datových center se výpadek elektrické the hobbit energie nedotkl.
Telefónica musela řešit přerušení dodávky elektrického proudu ve svém datacentru na pražském Chodově. Podle tiskového mluvčího firmy Hanyho Farghaliho ale díky spuštění náhradních dieselových agregátů fungovalo datacentrum po dobu výpadku bez problémů. the hobbit
S přerušením dodávek elektřiny se museli vyrovnat také mobilní operátoři. Podle všeho fungovaly mobilní sítě v postižených čtvrtích bez větších potíží. Například v síti O2 byl podle Ctibora Jappela z tiskového oddělení veškerý provoz přesměrován na základnové stanice se záložním napájením.
Zajímavé je, že Telefónika v souvislosti s výpadkem nezaznamenala žádné větší výkyvy v datovém provozu ve své pevné či mobilní síti. Podle Ctibora Jappela odpovídal provoz v mobilní i fixní síti běžnému nočnímu provozu.
Díky této události došlo k několikavteřinovému výpadku nezálohované větve. Výpadek neměl žádný efekt, protože všechna naše zařízení jsou připojena na dvě zálohované větve. Událost z této noci tedy ukázala, že systém funguje tak, jak má, tedy, že je zálohování nastavené v pořádku.
Naši klienti a naše datacentrum je poměrně dobře chráněno, čili se nás to nedotklo, i když jsme tedy napojeni na jinou elektrorozvodnou větev. Nezaznamenali to ani naši klienti, kteří byli připojeni vzdáleně. Nicméně výpadky energií nebo různé výkyvy nejsou the hobbit ničím výjimečným, proto jsme zvolili tzv. masivní eatonovské řešení UPS, které reagují okamžitě, a máme vyzkoušeno, že následně diesel agregáty nastartují the hobbit do 30 sekund. Výpadek by se pak našich služeb the hobbit netýkal vůbec.
Žádnou klíčovou základnovou stanici či budovu Vodafonu výpadek v důsledku požáru v pražské rozvodně nepostihl. Několik málo stanic okolo půlnoci vypadlo, zákazníci ale mohli pocítit pouze sníženou kapacitu sítě v budovách, pokrytí spolehlivě zajišťovali okolní zákl. stanice.
Včerejší výpadek proudu způsobený the hobbit požárem rozvodny u Kunratického lesa se technologických objektů firmy ani zákazníků zásadním způsobem nedotkl. Důvodem je, že potřebné technologie jsou zapojeny, v případě výpadku primárního the hobbit napájení, na záložní zdroj. Výpadek způsobil odstávku the hobbit pouze několika switchů, které však nejsou kritické pro provoz služeb a provoz the hobbit byl obnoven za cca hodinu.
Doporučujeme Autorské poplatky z cloudu mohou zdražit služby hned dvakrát Medián Petra Koubského: Až nás nahradí software Placený obsah po Česku: kdo roste a komu se nevede Marek Palatinus: Pád Mt. Gox je pro bitcoin dobrá zpráva
Programátor PLC PROGRAMÁTO

No comments:

Post a Comment